Vásárolj okosan!

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) – OKOSTÁNYÉR®, 2020. április 2.

Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot az élelmiszer-vásárláshoz. A változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás jegyében, az OKOSTÁNYÉR® ajánlásai alapján, a felesleges élelmiszer-felhalmozás elkerülése érdekében. Vásárolj okosan! Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

 • Mindig írj bevásárló listát! Így tudatosabban tudod tervezni az étrendeteket és nem vásárolsz felesleges dolgokat. A bevásárlás előtt érdemes megbeszélni, hogy a családból kinek, milyen élelmiszerekből és mekkora mennyiségre van szüksége. Emellett ellenőrizni kell, hogy mi található meg a hűtőszekrényben/kamrában, és mi az, ami hiányzik. Hasznos megtervezni, hogy az elkövetkezendő 1-2 hétben milyen ételeket fogtok készíteni, ez alapján már könnyű egy minden szempontból megfelelő bevásárló listát összeállítani. Ennek segítségével ugyanis csak annyi élelmiszert emelünk le a polcokról, amennyire ténylegesen szükségünk van.
 • Minden terméken nézd meg a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időt! Úgy vásárolj, hogy ezek a termékek lehetőleg elfogyjanak az idő lejártáig. A fogyaszthatósági idő lejárata után a terméket forgalmazni tilos, és elfogyasztani sem ajánlott, mert az megbetegedést okozhat. A minőségmegőrzési idő lejárata után a minőség (íz, illat, szín vagy állag) bizonyos mértékű csökkenésével számolva a termék saját felelősségünkre, érzékszervi kontroll mellett egy rövid ideig még felhasználható. Soha ne fogyassz el azonban olyan terméket, amelynek íze, szaga, állaga a megszokottól eltér, vagy amivel szemben ellenérzésed van.
 • Válassz alacsonyabb zsír-, só-, cukortartalmú termékeket! Ellenőrizd az élelmiszerek címkéit.
 • A zöldségek közül vannak olyanok, amelyek hosszabb ideig elállnak, ha száraz hűvös helyen tudjuk őket tárolni ilyen például a sárgarépa, káposzta, karalábé, cékla, burgonya, vöröshagyma. A fagyasztott, konzerv vagy savanyított termékek is remek alternatívát jelenthetnek most. A száraz hüvelyesek szintén jól tárolhatóak, és sokoldalúan felhasználhatóak pl. krémek, levesek, főzelékek, köretek formájában. Fogyassz naponta legalább négyszer zöldséget és gyümölcsöt, ebből legalább egy adag nyers legyen, és figyelj a változatosságra.
 • A konzerv zöldségek közül válaszd azokat, amelyeknek alacsonyabb a sótartalma, gyümölcsök esetén pedig olyanokat, amelyek alacsonyabb cukortartalmúak vagy egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.
 • A gyümölcslevek közül a 100%-osokat részesítsd előnyben, melyek nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ezekből is maximum 1-1 pohárnyi mennyiséget fogyassz alkalmanként.
 • Olajos magvak esetén válaszd a sótlan fajtákat.
 • Naponta legalább egyszer ajánlott teljes értékű gabonát vagy teljes kiőrlésű lisztből készült terméket fogyasztani. Válaszd gyakrabban azokat a termékeket, melyeknél az összetevők listájában első helyen áll a „teljes értékű” vagy „teljes kiőrlésű” kifejezés. Gabonák közül a teljes értékű változatok pl. a barna rizs, bulgur, köles, hajdina, zab, gersli. Tésztából jó választás lehet a teljes kiőrlésű vagy a durum változat is.
 • A húsok közül válaszd gyakrabban a soványabb húsrészeket, mint például a szárnyasok mell és comb része bőr nélkül vagy a sertés esetén a comb és karaj rész. Fagyasztani is lehet őket.
 • A felvágottakból, húskészítményekből részesítsd előnyben a magasabb hústartalmú, alacsonyabb zsírtartalmú termékeket.
 • Amennyiben van rá lehetőséged, heti egyszer fogyassz halat is, ezekből a fagyasztottak hosszabb ideig is tárolhatóak.
 • A tej és tejtermékek közül részesítsd előnyben az alacsonyabb zsírtartalmúakat (kék csomagolás) és lehetőleg ritkábban fogyassz hozzáadott cukrot tartalmazó változatokat.
 • A tojás egy jó minőségű fehérjeforrás, mely hosszabb ideig is eláll.
 • Most inkább ne vásárolj nassolni valókat, ha van otthon készlet könnyebben elcsábulsz. Készíts inkább alkalmanként házi süteményt teljes kiőrlésű liszt vagy zabpehely felhasználásával, részesítsd előnyben a gyümölcsös, joghurtos, túrós változatokat, használhatsz zöldségeket (pl. cékla, répa) vagy olajos magvakat is. Így sokkal értékesebbek lesznek, de magas energiatartalmúk miatt légy mértékletes a fogyasztásukkal.


További hasznos tanácsok az Okostányér® és az Okostányér® újdonságai oldalakon olvashatók. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége folyamatosan készíti a további hasznos tartalmakat, érdemes rendszeresen látogatni honlapjukat  és Facebook oldalukat is.

A témához kapcsolódó letölthető tartalmak

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 1. rész

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 1. rész - Beraktározzak élelmiszerekből?
[ PDF

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 2. rész

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 2. rész - Mi az, ami biztos otthon legyen?

[ PDF

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 3. rész

MDOSZ - Koronavírus étkezési kisokos, 3. rész - Biztonságosak-e a tartós élelmiszerek?
[ PDF

Forrás: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)